Platforma 13

„Platforma 13 este o inițiativă independentă, dedicată experimentului și necesităților actuale de exprimare artistică. Ideea de platformă propune deschidere și dialog cu publicul în căutare de diversitate.”
No items found.
Ce reprezintă Platforma 13 și pe cine reprezintă ea?

[Sergiu] Platforma 13 este un colectiv artistic inițiat de coregrafii Anca Stoica și Sergiu Diță, axat pe răsturnarea normelor și convențiilor din artele scenice și performative. Cercetările pornesc de la practici colaborative și transdisciplinare, între corp, tehnologie și vizual.
Platforma 13 este o inițiativă independentă, dedicată experimentului și necesităților actuale de exprimare artistică. Ideea de platformă propune deschidere și dialog cu publicul în căutare de diversitate. Colaborările, parteneriatele și proiectele noastreurmăresc să intensifice vizibilitatea dansului contemporan.

[Anca] Chiar dacă momentan formula prezintă doar doi oameni, pe viitor ne propunem ca Platforma 13 să devină un spațiu de promovare al dansului contemporan, dar și un loc deschis interdisciplinarității artistice.

Cum ați ales calea dansului, cine sau ce a declanșat această dorință?

[Anca] Cred că a venit natural. Găsești un lucru pe care îl iubești și încerci să te ții de el cât mai mult cu putință.

[Sergiu] Lungile ore din copilărie petrecute în fața televizorului pe MTV.

Chiar dacă de-abia începe să se ridice cortina, unde v-ați simțit cel mai bine pe scenă?

[Anca] Personal nu am un spațiu preferat, nu cred că pot face o ierarhie a lor, dar recunosc că îmi rămân impregnate spectacolele unde simți energia publicului, unde pe tot parcursul spectacolului simți că nu ești singur.

[Sergiu] Pe scena TNB și pe scenele instituțiilor independente.

Ca plan de viitor, unde vă doriți cel mai mult să dansați?

[Anca] Îmi doresc să putem dansa în locuri din ce în ce mai diverse, mai departe de zona noastră de confort, mai aproape de public. Planul nostru e ca dansul contemporan să nu mai fie un lucru perceput drept elitist.

[Sergiu] Avignon.

Câteva cuvinte despre scena românească de dans contemporan, despre sprijinul sau barierele întâlnite.

[Anca] Pentru mine scena românească de dans contemporan se vede ca un loc plin de posibilități și cu foarte mult potențial, dar din păcate restrâns. Este un spațiu destul de mic și foarte divers, ceea ce uneori ajută, alteori încurcă. Cred că dansul contemporan în România crește singur prin proprii oameni. Sprijinul sau interesul celor din exterior fiind destul de redus.

[Sergiu] Comunitatea dansului din România este restrânsă, separată de estetici, ceea ce este într-o oarecare măsură de înțeles. Inițiativele pentru tineri sunt puține, deși există linii de finanțare pentru proiecte.

Un sfat pentru cei care se gândesc să vă urmeze exemplul.

[Anca] Întotdeauna merită să încerci, chiar dacă în perspectivă ți se pare că nu ai multe opțiuni, tot merită să încerci. O să regreți mai mult ce nu ai făcut, decât lucrurile pe care le-ai încercat. Pe lângă asta, dansul contemporan are frumusețea să fie o profesie sau o activitate pe care o faci pentru tine, ceva care să îți aducă ție bucurie.

[Sergiu] Dacă nu o faceți voi, nu o va face nimeni în locul vostru.

Ați apărut ca un cadou pentru festivalul nostru, dar sigur aveți surprize plăcute șipentru public. La ce să ne așteptăm de la Platforma 13?

La experiment, la corpuri atipice și la un amestec de idei și artă.

La un schimb de emoții și stări aflate în contrast.