Bună Sofia! Care ai vrea să fie primul lucru pe care îl află cineva despre tine și arta ta?

Primul lucru pe care cineva îl descoperă despre mine sau despre arta mea, aș vrea să fie faptul că sunt un artist fluid și curios. Căutarea drumului artistic este organică și se manifestă prin fiecare ramură a vieții.

Cum crezi că ți-a afectat gândirea și percepția artsitică faptul că ai petrecut așa mult timp într-un oraș industrial precum Ploieștiul?

Mediul în care artistul se dezvoltă are, într-adevăr, o influență mare asupra percepției artistice. În cazul meu,consider că atmosfera industrială a orașului și evenimentele la care am participat aici,au dezvoltat o perspectivă puțin mai utilitară a artei. Arta a devenit o formă de apropiere funcțională în comunitate, dar și o formă de comunicare.

Care au fost primele tale interacțiuni cu arta și cum ți-ai dat seama că este ceea ce simți să faci?

Când eram mica, mama m-a dus la workshop-uri de artă. Am fost integrată destul de rapid în ramura culturală a orașului, cunoscând o diversitate de contexte artistice, încă de când abia învățasem să merg. Astfel că, treptat, s-a dezvoltat o personalitate și o dorință în această direcție. Am început să mă exprim prin artă și prin lumea interioară materializată prin artă.

Dacă ar fi să ne faci o listă cu topul locurilor din care Sofia Wiederman își ia inspirația, care ar fi aceasta?

Cred că de cele mai multe ori îmi iau inspirația din mijlocurile de transport în comun. Este vorba de atmosfera de abundență și dinamism, și de faptul că ești singur, cu căștile în urechi, și observi. Observi oameni, locuri, interacțiuni, ideile pur și simplu se leagă.

Ce ar face un om străin să vină într-o expoziție și să se îndrepte fix către lucrarea ta?

Aici depinde doar de spiritul lui și de similaritate. În general, oamenii sunt mânați de oglinzi. Dacă cineva vine spre lucrarea mea, înseamnă că ceva din ea reflectă un aspect din viața privitorului, ceva din interiorul lui.

Ce este Talpa Iadului?

Talpa Iadului este un concept unic de festival, destinat ploieștenilor, care pe mine m-a fascinat imediat prin prisma ideii de hazard controlat și de spectacol. În opinia mea, este o piesă grandioasă de teatru, ce se va juca în 3 acte, în 3 zile diferite.

Ce îți rezervă viitorul?

Multe surprize, îmi place să mă las dusă de viață și să nu pun presiune pe mine. Viitorul este acum.