Cine sunt Risen from Ashes, ce reprezintă numele și cum ați ajuns la el?

[Rareș] Risen from Ashes este un grup de entități metamorfice. Numele reprezintă puterea de a renaște în momentele în care totul este distrus. Scrumul foștilor membrii a ajutat să renaștem.

[Codruț] Noi suntem o adunare de oameni pasionați de muzica metal ce s-au cunoscut într-un mod mai neobișnuit; inițial am fost eu, Mihnea și Rareș și voiam doar să cântăm cover-uri ale unor melodii preferate la un concurs de talente în cadrul facultății mele. Însă după aceea, am decis să continuăm, iar după mai multe schimbări ale membrilor formației, ni s-au alăturat Mihai și Luci. Recent a venit și Mihai pentru a avea mai multă variație pe partea vocală. Am spus "neobișnuit" mai sus, deoarece au fost mai multe serii de evenimente ce au dus la formatul curent. Numele reprezintă varianta câștigătoare al unui vot pentru a stabili ce nume să avem, eu sincer aș fi preferat altceva.

[Luci] O adunătură de 6 oameni cu idei, influențe și principii diferite, care prin intermediul muzicii au creat un bonding special, rar văzut pe scena underground românească, fiind exprimat către exterior prin muzică, concerte și tot ce înseamnă Risen from Ashes, o familie.

Toți muzicienii sunt la rândul lor influențați de alte formații. Pe voi cine v-a atras cel mai mult către
muzică și rock?

[Mihai-voce] Prima atracție a început cu Linkin Park, și de acolo am început să caut trupe din ce în ce mai heavy, dar principalele trupe actuale care mă influențează sunt Slipknot, Polaris, Alpha Wolf, Slaughter to Prevail, Sistem of a Down și Mudvayne.

[Codruț] Personal, am început să ascult metal în liceu. Prima oară am ascultat Anthrax și Sepultura, trupe ce mi-au deschis orizonturile spre toate subgenurile de metal.

Pe partea creativă, cel mai mult aș zice că mă atrag trupe precum In Flames, Heaven Shall Burn, Bleed From Within și Trivium.

[Mihnea] Pot spune că am început, probabil ca majoritatea roacherilor, să ascult trupe gen: Metallica, Slayer, etc. Artistul care m-a atras spre muzică a fost unicul și inegalabilul Buckethead. În prezent pot spune că stilul meu a fost influențat de mai multe trupe precum Megadeth, Dream Theater, Slipknot, Children of Bodom, Mastodon, Gojira, și multe altele. Încerc să absorb elementele care îmi plac cel mai mult de la fiecare trupă și să le integrez în muzica pe care o creez.

Procesul de creație este mereu cea mai provocatoare parte. Spuneți-ne câteva cuvinte despre cum decurg lucrurile la voi. Cine compune și care este mesajul pe care doriți să-l transmiteți?

[Rareș] Toți suntem implicați în crearea unei piese. Influențe diverse ne ajută să găsim un sunet cât mai diferit. Ceea ce nu e un lucru deloc rău. Mesaj: There is still hope și nu e genul încă mort, dacă știi unde să cauți.

[Mihnea] În principiu toți membrii trupei iau parte la procesul de creație. Cât despre mine, procesul poate fi unul foarte intim în anumite cazuri. Întâi trebuie să intru în starea necesară pentru a putea scoate ce este mai bun și mai sincer. Sunt atent, ascult, aud sunetul străzilor, al mașinilor, al naturii înconjurate dej ungla de asfalt. Privesc la orizont, la cei din jurul meu, cum arată, unde locuiesc, estetica interiorului caselor lor. Văd ceea ce nu se poate vedea, absorb dragostea, adaug durerea, simt viața pe care apoi o pun în balanță cu moartea. După toate acestea vine Epifania, o apuc și sunt gata de a-mi așterne ideile pe portativ.

[Luci] Toți membrii trupei iau parte în procesul de creație al unei piese muzicale RFA. Personal compun aproape zilnic, ceea ce poate fi atât o binecuvântare, cât și un blestem. Pot fi influențat de la un ritm auzit random în jurul meu, o acțiune sau chiar și de la o masină care trece pe lângă mine. Mesajul pe care doresc să-l transmit când compun muzica RFA este emoția, melodicitatea refrenelor și agresivitatea breakdown-urilor.

Cum vă imaginați cel mai spectaculos concert Risen from Ashes? Cine cântă în deschidere?

[Mihai-voce] Knotfest, o mare de oameni, un val de sunet, Slaughter to Prevail cântă în deschidere pentru RFA.

[Codruț] Personal, Bleed from Within. Cred că aș muri.

[Mihnea] Concertul cel mai blanao marca Risen From Ashes, ar fi unul la un festival precum Download sau Wacken, unde s-ar filma un DVD cu show-ul. Acesta ar trebui sa fie unul cu foarte multă energie, pirotehnice, și alte chestii de acest tip, gen Metallica Seattle ‘89, Slipknot Download 2009 sau Disasterpieces. Cât despre trupa care ar canta în deschidere, probabil ar fi una din trupele pe care noi le adorăm și care ar face un show foarte high energy.

[Luci] Wacken, cer senin, lume multă, distracție și voie bună. În deschidere să cânte formațiile In Flames și Dâmbu.

Toate formațiile au piese excelente și piese ceva mai neinspirate. Cum stau lucrurile la voi?

[Codruț] Majoritatea melodiilor noastre curente sunt aduse la un nivel care satisface toți membrii trupei. Avem și unele melodii pe care le-am compus, dar nu le mai cântăm deoarece nu simțim că sunt la nivelul pe care l-am dori sau ar trebui refăcute.

[Mihnea] Putem spune că și noi am avut piese mai slabe, la fel ca orice trupă, doar că nu ne-am afișat cu ele. Procesul de creație implică și multe rateuri, la fel ca-n viață. Pentru a găti ouăle cu sardine la cuptor este nevoie de mult trial & error, iar actul de a compune muzică se poate asemăna cu procesul culinar ce transformă câteva ouă și 2 conserve de sardine într-un mic dejun ideal, plin de proteine ce te ajută să îți iei doza zilnică necesară de nutrienți, care are deasemenea și un gust divin.

O întrebare intimă și personală: Ce se află sub Talpa iadului?

[Mihai-voce] Sub Talpa Iadului se află scursurile societății, adică noi cei din underground.

[Codruț] Sper că nu un cimitir indian.

[Mihnea] O întrebare bună, va trebui să veniți și să aflați, doar nu credeați că o să vă divulgăm secretul nostru cel mai intim pe gratis, nu?

[Luci] Pot fi eu, poți fi tu. Te aștept între 28-30 octombrie la Ploiești să aflăm împreună.

Muzica rock mereu este pusă la încercare de toate celelalte stiluri. Acum care este cel mai mare inamic și care credeți că este viitorul?

[Rareș] Prostia externă și prostia internă. Trăiește în moment. Viitorul nu e pentru prezentul tu.

[Mihai-voce] Trap-ul este un competitor, și un viitor interesant ar fi Trap Metalul.

[Codruț] Nu cred că muzica metal este în pericol deoarece mereu vor exista oameni care să aprecieze acest gen și trupe care să îl ducă mai departe. Singurul inamic ar fi oamenii închiși la minte, ce ar pune bariere în calea persoanelor cu alte fundaluri muzicale ce vor să se bucure de acest gen.

[Mihnea] Pot începe prin a spune următorul proverb: „Vorba multă, sărăcia omului”, acum că ați citit aceste cuvinte putem continua. Cel mai mare inamic suntem noi înșine, persoana care se uită la noi atunci cand ne trezim dimineața, ne ducem să ne spălăm pe dinți și ne uităm în oglindă. Dacă vom reuși să ne învingem pe noi și să renaștem din cenușă, atunci totul va fi foarte clar și simplu. Viitorul nu este cert, asta pot spune cu siguranță. Totuși acest lucru, care a fost eliberat din cutia Pandorei pe lângă toate relele posibile, ne va ajuta să trecem peste obstacolele puse în calea noastră și să ne dea motivația de a lupta în continuare pentru a reuși.

[Luci] Toxicitatea din comunitatea rock/metal, precum și superioritatea unor artiști care strică tot farmecul.